<-- Terug Bijeenkomst: 'Alles wat vanaf de ruimte op onze pet kan vallen'
 

 

Datum Maandag 19 februari 2024
Aanvang Inloop vanaf 19.45 uur, start om 20.00 uur
Locatie Bibliotheek Vlijmen, Burgemeester Zwaansweg 2, 5251 CJ Vlijmen
Entree € 5,00 per persoon
Aanmelden Aanmelden is niet nodig voor deze bijeenkomst

Niet op de tweede maandag van de maand maar nu als uitzondering, i.v.m. Carnaval, op de derde maandag van de maand, namelijk 19 februari a.s., organiseert de WSH een lezing in de bibliotheek Vlijmen.

De inleider is deze keerde de heer Willem Schot. Willem is inmiddels bekend omdat hij al meerdere lezingen verzorgd heeft bij de WSH in de afgelopen jaren. De lezing van hem over het wel of niet bestaan van buitenaards intelligent leven, is nog altijd één van de drukst bezochte lezingen.

Op de Sterrenwacht Halley is Willem bekend door zijn vele activiteiten als vrijwilliger.

In deze lezing wordt ingegaan op “Alles wat vanaf de ruimte op onze pet kan vallen”.

Wij leven op de aarde, maar ook in de ruimte. Wij zijn door een relatief dunne luchtlaag van de ruimte gescheiden. Daardoor wordt ons bestaan in belangrijke mate beïnvloed door wat er in de ruimte gebeurt.

Belangrijke invloeden vanuit de ruimte zijn:

De zwaartekracht van de maan en de zon, waardoor er hier eb en vloed is;

Elektromagnetische straling van vooral de zon, waar vrijwel alle energie hier op aarde vandaan komt;

Deeltjesstraling van de zon en de verre ruimte. Kleine deeltjes, zoals atomen, vliegen met enorme snelheid door de ruimte. Hierdoor is de ruimte buiten de atmosfeer voor ons gevaarlijk. Gelukkig beschermt de atmosfeer van de aarde ons tegen deze straling;

Meteoren die bestaan uit vast materiaal dat vanuit de ruimte op de aarde valt.

De grote varieert van microscopisch klein tot zandkorreltjes en kilometers grote brokstukken. De korreltjes hebben een enorme snelheid en trekken lichtsporen aan de hemel (in de volksmond vallende sterren genoemd). Grotere stenen geven een hele felle vuurbol en kunnen soms de reis door de atmosfeer overleven. Zij vallen dan als ruimte stenen op de aarde, de meteorieten.

Tijdens de lezing gaat hij in op wat de gevolgen zijn van de inslagen van twee meteorieten in het huidige Zuid - Duitsland ca 14,4 miljoen jaar geleden. De inslagkraters heten Nördlinger Ries en Steinheimer Becken. Zij zijn ontstaan door de inslag van stenen van resp. 1,5 km en 150 m doorsnee.

Wat niet besproken wordt in deze lezing maar je wel zou willen weten, dat kun je natuurlijk altijd vragen.

Heb je tijd om mee te doen om activiteiten te organiseren voor de WSH, zoals een bijdrage in het bestuur of het organiseren van regelmatige waarnemingsavonden of een quiz, meld je dan aan bij het bestuur.

Wij zijn een gezellige club mensen die voor de leden en alle andere belangstellenden maandelijks een mooie avond en lezing organiseren.

Voor meer informatie over de WSH, kijk op de website van de WSH -Heusden. Voor eventuele vragen kun je een mailtje zenden naar info@wsh-heusden.nl Nog geen lid, geen probleem ook dan bent u van Harte Welkom om een avondje te bezoeken, zoals altijd staat zeer gastvrij de koffie klaar “Ook Voor U” !!!

Maar als u nog geen lid bent denk dan eens na over een lidmaatschap van de Heemkundekring Onsenoort voor slechts 25,- Euro per jaar bent u al lid. En uiteraard meld u zich dan aan als werkgroepslid van de WSH.

Voor deze avond is aanmelding niet nodig. Ik nodig u, op 19 februari a.s. van harte uit, met dank aan Willem Schot.

Locatie van de lezing: Bibliotheek Vlijmen, Burgemeester Zwaansweg 2, 5251 CJ Vlijmen. Aanvang: 20.00u, inloop vanaf 19.45u,

De Werkgroep is een onderdeel van de Heemkundekring Onsenoort.

Mede namens het bestuur van de WSH René Esser Voorzitter