Lezing Felix Bettonvil
 

 

Datum Maandag 9 oktober 2023
Aanvang Inloop vanaf 19.45 uur, start om 20.00 uur
Locatie Bibliotheek Vlijmen, Burgemeester Zwaansweg 2, 5251 CJ Vlijmen
Entree € 3,00 per persoon
Aanmelden Aanmelden is niet nodig voor deze bijeenkomst

Op maandag 9 oktober a.s. vind de maandelijkse bijeenkomst plaats van de WSH, altijd de 2e maandag v.d. maand met uitzondering van de twee vakantiemanden juli en augustus.

Deze keer hebben we iemand uitgenodigd die in de wereld van de amateur astronomie bekend is van alles wat met vallende sterren of meteoren te maken heeft, namelijk Felix Bettonvil.

Felix is verbonden aan de Leidse sterrenwacht van Universiteit Leiden. Hij is expert op het gebied van optische telescopen en astronomische instrumenten, onder meer het ontwerpen en realiseren van systemen voor de aller-modernste telescopen in internationale projecten. Bijvoorbeeld, de infrarood camera en spectrograaf METIS voor de Extremely Large Telescope die momenteel gebouwd wordt voor de ESO sterrenwacht in Chili. Daarnaast was hij betrokken bij de bouw van de Grote zonnetelescoop op La Palma, Canarische Eilanden..
Bettonvil’s interesse omvat de studie aan meteoren, vuurbollen, planetoïden,  kometen en meteorieten.
Denk hierbij met name aan het vaststellen van de banen van meteoren in het zonnestelsel en trajecten in de atmosfeer. Bettonvil is aangesloten bij de Landelijke Werkgroep Meteoren, bestuurder van museum en sterrenwacht Sonnenborgh te Utrecht en actief in het geven van voorlichting en educatie.

Iedere heldere nacht zijn er wel vallende sterren of meteoren aan de hemel te zien: doorgaans kruimels stof uit de ruimte die met hoge snelheid in onze dampkring terecht komen, de lucht doet oplichten en uiteindelijk verbrandt. Ze zijn afkomstig van kometen en planetoïden en leren ons over het ontstaan en de evolutie van deze hemellichamen en daarmee over de geschiedenis van ons zonnestelsel.

Tegenwoordig wordt met camera’s de hemel dag en nacht in de gaten gehouden en -mits de hemel helder is- worden er vele meteoren vastgelegd. Soms dringt er een groter deeltje onze dampkring binnen en bestaat de kans dat een deel ervan overblijft en spreken dan van een meteoriet. Deze heldere meteoren worden vuurbollen genoemd en worden dan vaak door vele camera’s vastgelegd en vereeuwigd en door veel mensen gezien.

In deze presentatie verteld hij over meteoren en meteorieten en zal een overzicht geven van alles wat er komt kijken bij het vastleggen van meteorenbanen en de analyse daarvan, de camera netwerken in Nederland en enkele recente resultaten. Hij verteld ook over moderne telescopen, de ontwikkeling van een Nederlands instrument voor de grootste telescoop ter wereld en het onderzoek wat je daar mee kan doen.
Wat niet besproken wordt en je wel zou willen weten, dat kun je vragen.