Geschiedenis van de Sterrenkunde
 

 

Datum Maandag 11 september 2023
Aanvang Inloop vanaf 19.45 uur, start om 20.00 uur
Locatie Bibliotheek Vlijmen, Burgemeester Zwaansweg 2, 5251 CJ Vlijmen
Kosten 3,00 per persoon
Aanmelden Aanmelden is niet nodig voor deze bijeenkomst
 

De inleider is de inmiddels wel bekende Bareld Muurling, die na zijn presentaties over de James Webb Telescope nu voor de derde keer een lezing verzorgt voor de WSH. Bareld heeft met name door zelfstudie en een ongekende interesse, heel veel kennis tot zich weten te nemen. Een echte autodidact dus.

Nou is er natuurlijk al heel veel kennis beschikbaar, want de sterrenhemel heeft altijd al tot de verbeelding gesproken. Ons zonnestelsel, de Melkweg, andere sterrenstelsels en het almaar uitdijende heelal zijn talloze keren bestudeerd. Maar hoe kwamen onderzoekers door de eeuwen heen aan die kennis, hoe is die ontstaan?

In de oudheid keek men vooral vol angst en ontzag naar de sterrenhemel, het onverklaarbare werd toegeschreven aan de goden. Denk daarbij aan Donar, de God die over de wolken reed, vooral bekend bij onweer en bliksem. Donar werd later de naamgever van de donderdag.

Veel verschijnselen bleken echter een regelmaat te vertonen en konden zodoende  gaandeweg voorspeld worden. Seizoenen bijvoorbeeld volgden elkaar in een vaste volgorde op, leverden steeds meer kennis op en dat leidde dan weer tot het inzicht over de beste tijden om te jagen, te zaaien en te oogsten.

En zo ontwikkelde zich de kennis van wat er zich (ver) boven onze hoofden afspeelt voortdurend en met steeds grotere snelheid. Op alle vakgebieden bouwt een wetenschapper immers altijd door op het werk van zijn of haar voorganger(s). En daarin is een mooie en interessante lijn in te ontdekken.
Op deze onderwerpen en nog veel meer wordt nader ingegaan. Wat niet besproken wordt en je wel zou willen weten, dat kun je vragen.