Primeur voor de WSH

Op maandagavond 17 april 2023 kwam de Werkgroep Sterrenkunde van de Heemkundekring Onsenoort voor het eerst bijeen op onze nieuwe locatie, de Bibliotheek in Vlijmen!
Een complete verrassing toen we binnenstapten en welkom werden geheten door de charmante en vriendelijke gastvrouw en facilitair ondersteuning van de Bibliotheek, Patricia!
Alle stoelen, beamer, koffie etc. stonden, mede door haar en enkele bestuursleden al keurig opgesteld in deze voor ons nieuwe accommodatie!

De heer RenÚ Esser, voorzitter van de WSH, memoreerde de in gang gezette samenwerking tussen Bibliotheek Heusden en HKK Onsenoort en sprak de wens uit dat deze bundeling van krachten in deze schitterende literaire omgeving voor beide organisaties een mooie toekomst zou zijn toebedeeld.

Vervolgens gaf de heer Urijan Poerink uit Vught - voorzitter van sterrenwacht Halley in Heesch - voor de meer dan twintig belangstellenden een inspirerende lezing over Pluto en andere dwergplaneten. Er werd natuurlijk stilgestaan bij Copernicus, Galileo Galiliei,  Christiaan Huygens, Newton en Einstein. Aan de zoektocht naar planeet X en uiteindelijk de vondst van de negende planeet Pluto gaf de heer Poerink uitvoerig aandacht.  Ook de vijf manen van Pluto en de vele kenmerken van dwegplaneten werden in de mooie powerpointpresentatie belicht. Dat er een planetoide door de Internationale Astroinomische Unie (IAU) naar de heer Poerink is vernoemd gaf deze avond voor het gezelschap nog een kleine dwergdimensie.  

[Pluto is een dwergplaneet in de Kuipergordel, de voorlaatste zone van het zonnestelsel. De dwergplaneet is vernoemd naar de Romeinse god van de onderwereldPluto. Pluto werd in 1930 ontdekt door de Amerikaan Clyde Tombaugh en werd tot 2006 geclassificeerd als de negende planeet. Hij heeft in de catalogus van planeto´den nummer 134340. Bron: wikipedia]

De presentatie zelf, kundig en rustig gegeven door Urijan was heel interessant en goed te volgen ook voor de nieuwkomers van deze avond !
Een andere verrassing op deze avond waren de lekkere hapjes en drankjes die onze voorzitter RenÚ Esser, had meegebracht ter viering van zijn verjaardag!
Keurig verzorgd voorzitter, hartelijk dank en nogmaals Van Harte Gefeliciteerd!  

Aan het slot van deze inspirerende avond werd nog vermeld dat op 8 oktober het eerste lustrum van de WSH wordt gevierd. Op 13 november vindt in de Remise een lezing plaats door de fameuze voormalige Meteoroloog van het KNMI dhr. Jacob Kuiper. De avond werd om 22:05 afgesloten en met een voldaan en tevreden gevoel gingen wij huiswaarts!

Met dank aan Fokke Jan Blom en Cees Akerboom,
RenÚ Esser voorzitter WSH