Bezoek Sterrenwacht Halley

 

Datum Donderdag 17 maart 2022
Middag programma Presentatie Sterrenkunde in het algemeen
Aanvang 14.00 uur
Locatie Unit Heemkundekring Onsenoort, Abdijlaan 6 te Nieuwkuijk
Entree Gratis
Avondprogramma Bezoek Sterrenwacht Halley
Aanvang 20.00 uur
Locatie Sterrenwacht Halley, Halleyweg 1 te Heesch
Kosten 10,00 euro, afhankelijk van aantal deelnemers
Aanmelden Voor 13 maart 2022 bij bestuur@hkkonsenoort.nl
Bijzonderheden Vervoer dient u zelf te regelen

Klik hier voor de uitnodiging van Heemkunde met meer informatie

Op donderdagavond 17 maart 2022 wordt er door de WSH een bezoek aan de Sterrenwacht Halley georganiseerd. In 2018 werd deze werkgroep opgericht door de Vlijmenaar René Esser. De werkgroep is onderdeel van de Heemkundekring Onsenoort met de slogan "De Ruimte om ons Heem".
Het doel van de werkgroep is om Sterrenkunde op een educatieve maar ook gezellige wijze onder de aandacht te brengen van de inwoners van de kernen van Heusden, maar inmiddels ook buiten deze regio. De werkgroep heeft een aantal bestuursleden die de dagelijkse gang van zaken regelen en ongeveer 39 leden.

Er wordt intensief samengewerkt met de Sterrenwacht Halley bij Vinkel / Heesch en is al 30 jaar een begrip in de regio Oss en omstreken.
Deze vereniging van vrijwilligers organiseren regelmatig avonden voor groepen belangstellenden en veel leerlingen van scholen.
De sterrenwacht beschikt over verscheidene telescopen waarmee naar de sterrenhemel kan worden gekeken. Bij helder onbewolkte hemel kan men met de telescoop naar de op dat moment zichtbare  hemelobjecten als sterren en nevels kijken.
Het programma duurt ongeveer 2 uur. Er wordt naast een rondleiding, een presentatie gegeven over het heelal. Wat deze sterrenwacht zo bijzonder maakt is het gegeven dat zij beschikt over een van de grootste Zonnetelescopen van Europa, een imposante Radiotelescoop en beschikt over een Planetarium, een van de weinige die in Nederland te bezoeken zijn. 

Om u enigszins vooraf te informeren over sterrenkunde in het algemeen is de voorzitter van de WSH bereid om een presentatie te verzorgen in de middag voorafgaande aan dit bezoek aan de sterrenwacht. U krijgt dan inzicht in de volgende vragen op een laagdrempelige wijze, wat is groot en wat klein? Welke ster staat het dichtste bij de Aarde? Wat zijn planeten en wat zijn sterren?
Kunnen wij planeten in de avond zien? Wat zijn vallende sterren en wat zijn kometen. Inzicht verder in de oneindigheid van het heelal met de vele melkwegstelsels en zwarte gaten. Een veel gestelde vraag, bestaat er ander intelligent leven in het heelal? wordt ook besproken.  
Indien u deze middag bezoekt, dan kunt u verdiepende vragen stellen bij uw bezoek aan de sterrenwacht `s-avonds. 

De middag en avond worden georganiseerd op donderdag 17 maart a.s.
In de middag die start om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur wordt een algemene presentatie gegeven door René Esser. Zoals gewoonlijk staat de koffie klaar. 

Locatie: Abdijlaan 8 Nieuwkuijk de Heemkunde Unit.

Op diezelfde avond bent u om 20.00 uur welkom bij de Sterrenwacht Halley
Halleyweg 1 te Heesch. Het vervoer dient u zelf te regelen op eigen kosten.

De te verwachtte kosten entree Halley zijn ongeveer 6,- / 7,- per persoon afhankelijk van het aantal deelnemers, inclusief een kopje koffie of thee.  Voor de middag sessie geen kosten.

Meld u aan voor 13 maart a.s. via mail bij : bestuur@hkkonsenoort.nl , u ontvangt tijdig via uw mailadres bericht.