Bijeenkomst: Sterrenwachten, vroeger en nu

 

Datum Maandag 14 maart 2022
Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur
Locatie Locatie Heemkundekring Onsenoort, Abdijlaan 6 te Nieuwkuijk
Entree  3,00 per persoon (Heusden Pas gratis)
Aanmelden Niet nodig
Bijzonderheden

 

Maandag 14 maart, is er weer een bijeenkomst!

Aanvang 20.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur)
Entree: 3,00 euro per persoon (Heusden Pas gratis)

Chris Derks geeft een presentatie over sterrenwachten.

Let op: zoals besproken in de ledenvergadering van 11 oktober 2021 wordt vanaf dit jaar entreegeld gevraagd. Dit is, na extra overleg, gezet op 3,00 euro per persoon per avond. Voor mensen met een Heusden Pas is de entree gratis.

STERRENWACHTEN vroeger en nu;  ver weg en dichtbij. 


Observatorium van de Maya’s (900 n.Chr)

Astronomische observatoria waren er al ver vóór onze jaartelling om voorspellingen te kunnen doen over zonsverduisteringen en horoscopen op te stellen.

Vanaf de 17e eeuw, met de uitvinding van de telescoop en de nieuwe inzichten in de wis- en natuurkunde schieten de sterrenwachten als paddenstoelen uit de grond.

Door technische ontwikkelingen kan men steeds grotere spiegels slijpen en worden er grotere telescopen gebouwd, die licht op vangen van ver verwijderde hemellichamen. Eind 19e eeuw geeft de opkomst van de fotografie en spectrografie  weer nieuwe mogelijkheden voor onderzoek.

In de 20ste eeuw komt een nieuwe tak van sterrenkunde op: de radio –astronomie, die geen last heeft van weersomstandigheden.

Nu – in onze tijd - bouwt men sterrenwachten ver van de dichtbevolkte gebieden en zo hoog mogelijk om de nadelige effecten van de dampkring te minimaliseren.

Telescopen worden ver boven de aardse atmosfeer in een baan om de aarde of de zon gebracht. Denk aan Hubble en James Webb.

Onderzoeksterreinen variëren van microgolven tot zwaartekrachtgolven; onderzoek naar neutrino’s en zwarte gaten. Nieuwe wetenschappen ontstaan: zonnefysica, astro-biologie, astro-geologie, kosmologie, kernfysica, enz. 

Al deze ontwikkelingen gaan gepaard met een telkens veranderende kijk van de mens op zijn plek in het heelal en komen ruimte- fantasieën steeds dichter bij realisatie.