Maandag 9 september 2019

Terug   

 

Vandaag staat de bijeenkomst in het teken van Saturnus, Jupiter en de Maan, allemaal zichtbaar in de huidige sterrenhemel. De avond wordt ook bijgewoond door twee heren van het Brabants Dagblad, een reporter en een fotograaf. Roel maakt foto’s en Kees interviewt enkele aanwezigen.

Chris bekijkt samen met ons de sterren met Stellarium, een online computer programma dat je de sterren boven je locatie laat zien. Er is veel informatie te vinden zoals de afstand en de lichtsterkte van een ster en de sterrenbeelden. Maar het is vooral mooi om de sterren te herkennen.

Screenshot Stellarium

Daarna volgt een presentatie over Saturnus, Jupiter en de Maan.

Info over de maan

Deze informatie is niet voor niks, want na deze informatie gaan we naar buiten om deze planeten en onze maan te bekijken.

De maan is op dat moment een beetje onscherp waardoor er niet veel te zien is.

Een wazige maan

Met Jupiter en Saturnus hebben we meer geluk. We krijgen Jupiter regelmatig goed in beeld. Saturnus is heel te zien met de telescoop maar er is duidelijk een ring om te zien. Voor mij is het de eerste keer dat ik Saturnus zo zie en ik realiseer me dat ik nog nooit zo ver weg heb gekeken. Ik maak een foto van Saturnus via de telescoop maar het blijft natuurlijk een klein puntje. Maar door de ringen is het wel een ovaal puntje!

Saturnus

Daarna sluiten we deze geslaagde avond weer af.

Jeannine van den Bogaerdt
Bestuurslid WSH

 

 

Terug