Zaterdag 22 juni 2019

Terug   

 
Zonnemiddag

 De uitnodiging

We zijn tijdig op onze locatie om alles klaar te zetten voor de Zonnemiddag. In de unit zetten we de stoelen klaar voor de presentaties en we stallen veel informatie uit.

Ondertussen worden de tafels en stoelen voor buiten gehaald en worden de drie zonnekijkers opgesteld.

Om 13.00 uur wachten we vol spanning af maar al snel blijkt dat het niet storm loopt. We hadden het ook al een beetje verwacht, er zijn in de omgeving nog veel meer evenementen georganiseerd. Maar gelukkig komen door de middag heen toch een aantal geďnteresseerden langs.

We worden bezocht door de fotograaf van Heusden in Beeld die een aantal foto’s maakt en deze plaatst op de website (http://www.heusdeninbeeld.nl/sterrenkunde.html).

Onderstaand de foto’s van Heusden in Beeld:

 Presentatie door Chris

Buiten staan de zonnekijkers. Het is mooi weer om naar de zon te kijken. De zon is vaak te zien maar af en toe gaat ze schuil achter een paar wolken. En dat maakt het juist weer wat koeler voor ons.

Met een gewone telescoop kan je niet in de zon kijken. Door de lens wordt het zonlicht gecentraliseerd en kan het zo branden dat het je oog flink beschadigt. We weten allemaal wat er gebeurt als je met een vergrootglas in de zon op papier schijnt, dat gaat branden en dat zal dus ook met je ogen gebeuren. Ter demonstratie laat Chris dit nog even zien.

Maar met een creatieve aanpassing aan de telescoop kam de zon toch worden waargenomen. Het beeld wordt op een plaatje geprojecteerd dat onder de lens is vast gemaakt. Door de draaiing van de aarde is de zon steeds maar erg kort in beeld. Daarna moet de telescoop opnieuw gericht worden op de zon.

 Projectie van de zon

De zonnekijker van Willem heeft een speciale filter en daarmee kunnen we de zon goed zien. De zonnekijker is zo ingesteld dat deze meedraait met de aarde en zo de zon in beeld houdt.

De zon is momenteel in haar minst actieve periode. Dit betekent dat er bijna geen zonnevlekken zijn te zien. Maar we hebben geluk, we zien wel een zonnevlam. Op de foto lijkt het maar een klein pluimpje maar in werkelijkheid is dit puimpje enkele keren groter dan onze aarde. Het is niet makkelijk maar door de lens van de kijker proberen we opnames te maken. Uiteindelijk blijkt het dat we de vlam gefotografeerd hebben.

 De zon door de lens gezien

 Zonnevlam

Chris helpt de belangstellenden om zelf een eigen zonnewijzer te maken.

 Zelf een zonnewijzer maken

We hebben veel geleerd over de werkelijke tijd door de zonnewijzers, die een uur vroeger aangeven dan het op onze horloges is. De ‘werkelijke’ tijd is namelijk de wintertijd. Maar ook die klopt niet met de zonnetijd. Onze tijd is gelijk gezet met de tijd van Berlijn. Daardoor wijkt onze tijd nog eens 50 minuten af.

Door deze tijdsverschillen is het warmste van de dag dus niet om 13 uur ’s middags, maar een paar uur later. Het is dus altijd belangrijk om hier rekening mee te houden (insmeren!).

Op het einde van de middag bekijken we in de unit beelden van de zon. De zonnevlammen en zonnevlekken zijn goed te zien en het blijft mooi om naar deze opnames te kijken.

 Beelden van de zon

En zo wordt het al snel 17.00 uur en is de middag ten einde. We ruimen gezamenlijk alles weer op en kunnen terugkijken op een hele leuke middag!

We willen alle belangstellenden bedanken en natuurlijk ook onze eigen mensen en de hulptroepen die deze dag mogelijk hebben gemaakt. We hopen volgend jaar weer zo’n middag te kunnen organiseren.

Jeannine van den Bogaerdt
Bestuurslid WSH

 

 

Terug