Maandag 13 mei 2019

Terug   

 

Bijeenkomst: Zonsverduisteringen

Als we aankomen staan er een aantal kijkers klaar. Eentje is een zonnekijker en staat, natuurlijk,  gericht op de zon. We kunnen een echte zonnevlek zien.

René (Esser) heeft verschillende reizen gemaakt naar zonsverduisteringen over de hele wereld. Vanavond laat hij een compilatie zien van drie reizen. In 1991 naar La Paz in Mexico, in 2001 naar Zimbabwe en in 2009 naar China.

Door de film krijgen we een mooi beeld van hoe zo’n reis in zijn werk gaat. En er zit de nodige spanning in: zullen ze de zonsverduisteringen zien of niet? Want zelfs met een goede voorbereiding kan het net op dat moment bewolkt zijn en sta je daar zonder iets van de zon te zien.

Gelukkig kan ik verklappen dat ze bij deze drie reizen succes hadden en wij hebben nu, een beetje jaloers, kunnen meegenieten.

Na de film legt Urijan (Poerink) uit hoe een draaibare sterrenkaart werkt. Zo’n sterrenkaart laat je in de nachthemel zien welke sterren waar staan op dit specifieke tijdstip.

 Een draaibare Sterrenkaart

Helaas is het buiten nog te licht om het in praktijk te brengen. Maar er staan wel een paar kijkers klaar om naar de kraters op de maan te kijken. Het blijft bijzonder hoe duidelijk zichtbaar deze zijn.

Zaterdag 22 juni zetten we de zon nogmaals in het zonnetje tijdens de Zonnemiddag bij onze unit op het terrein van Heemkunde Heusden. Iedereen is deze dag van harte welkom tussen 13.00 uur en 17.00 uur!

Jeannine van den Bogaerdt
Bestuurslid WSH
 

 

Terug