Maandag 11 februari 2019

Terug   

 

Sfeerverslag bijeenkomst Planeten

Ik zal wel wat schrijven over vanavond, zeg ik enthousiast. Ja leuk, een sfeerverslag, is de reactie. Een sfeerverslag, dat is niet moeilijk want de sfeer is goed.

Het is een beetje spannend voor mij vanavond, want ik heb me aangemeld als bestuurslid. Wat zal mijn taak gaan worden? Maar eigenlijk is het helemaal niet zo spannend. De werkgroep is voor en door enthousiaste mensen die allemaal interesse hebben in sterrenkunde. In planeten, kometen, sterren, ruimtevaart, zonsverduisteringen… alles kan aan bod komen. Natuurlijk zijn er een paar mensen nodig die de figuurlijke kar trekken en daar wil ik graag mee helpen.

Chris (Derks) heeft een presentatie voorbereid over ‘onze’ planeten. Er zijn acht planeten bekend in ons zonnestelsel. Voorheen waren er negen, maar Pluto is gedegradeerd tot dwergplaneet. Ze draaien allemaal om de zon en zijn totaal verschillend van elkaar.

De derde planeet vanaf de zon gerekend is natuurlijk de bekendste en belangrijkste, dat is de aarde. Hoe meer je leert over andere planeten, hoe meer je je realiseert dat het erg bijzonder is dat alleen daar leven is ontstaan. Voor zover we weten natuurlijk.

De andere planeten zijn allemaal zichtbaar vanaf de aarde, de meeste zelfs met het blote oog. Maar dan moet je wel weten waar en wanneer je moet kijken want ze vallen niet op tussen de andere sterren. Gelukkig zijn er telescopen ontwikkeld, maar dan nog zijn er weinig details te zien. Door het sturen van ruimtesondes is onze kennis over de planeten erg vergroot. Veel van die informatie is vanavond aan bod gekomen bij de presentatie, aangevuld met mooie foto’s van de planeten.

Natuurlijk is al deze informatie ook te vinden op tv en internet. Waarom zijn deze avonden dan zo leuk? Voor mij is het de mogelijkheid om vragen te kunnen stellen. Er is niet overal een antwoord op, maar met elkaar is er veel kennis aanwezig die gedeeld wordt. En dat maakt de Werkgroep Sterrenkunde Heusden een aanwinst voor de gemeente.

Jeannine van den Bogaerdt
Bestuurslid WSH

 

 

Terug