Zaterdag 14 juli 2018

Terug   

 

Waarneminsavond

Beste Liefhebbers van Sterrenkunde,

Voor diegene die op de waarnemingsavond van 14 juli 2018 aanwezig zijn geweest, wat was het toch een prachtige avond en nacht die we samen hebben meegemaakt. Een historische avond, de eerste keer bij de Abdij een sterrenkijkavond.

Wat hebben we allemaal gezien, het langzaam donker worden van de schemering naar de avond en nacht onder een prachtige heldere lucht. Prachtig dat Urijan en Willem hun telescopen / verrekijkers ter beschikking hebben gesteld om van deze avond een groot succes te maken. En fijn voor Rinus dat hij nu scherp kan zien met zijn telescopen.

We hebben genoten van de beelden in de telescoop, daarin waren de planeten Venus, Jupiter, Saturnus en op het laatst zelfs Mars te zien. Daarnaast de dubbelster in de Grote Beer. We hebben geleerd welke heldere sterren er waren en welke sterrenbeelden. Daarnaast hoe je met een gestrekte arm en hand ongeveer 5 graden kunt meten. En nog veel meer, omdat ik een herhaling gaf, op hoofdlijnen, van de presentatie op de 2e Pinksterdag.

Op het eind van de avond hebben sommige van ons zelfs de Melkweg kunnen ontdekken. Och echter allemaal veel te veel om in een mailtje op te noemen.

Hartelijk dank aan iedereen die dit mede mogelijk hebben gemaakt, zoals de Heemkundekring in de persoon van Bart Beaard en Marianne de Koning die er voor heeft gezorgd dat de poort open was en dat de lantaarns gedoofd werden.

Toen ik ‘s avonds met Urijan huiswaarts ging bedachten we samen om een artikeltje te schrijven voor het Plekbord van de Heemkundekring en voor de Halley periodiek.

Vandaag kreeg ik een mailtje van Rinus, heel leuk Rinus, hartelijk bedankt.

René nogmaals bedankt voor de fantastische avond

Ben heel wat wijzer geworden en met de hulp van Chris weet ik in hoofdlijnen nu ook hoe mijn telescopen werken

Hou mezelf aanbevolen voor nog meer voorlichtingsavonden van jou ga nu de dierenringen proberen te leren

Mvrg Rinus van Malsen

Gezien deze mail mijn vraag aan iedereen die de avond heeft bijgewoond om een persoonlijk verhaaltje te schrijven over zijn of haar belevenis van deze avond.

Deze tekenen we dan op en daar kunnen we als we een werkgroep hebben opgericht nog eens op terug kijken. Verder kunnen we een samenvatting maken van de teksten om te publiceren.

Gezien de vele gesprekken gisteravond om een werkgroep te starten, zal ik op termijn met een voorstel komen om een avond te organiseren om de opzet hiervan te bespreken met elkaar.

We kunnen dit samen laten vallen met een mooie presentatie van Urijan over de Maan en over de vraag, waar komt ons Goud vandaan?

Voor die gene die nog geen tijd heeft gehad om op You Tube kanaal op Esser Studio Vlijmen 71 te kijken naar de zonsverduistering in China 2009 die Urijan en ik hebben waargenomen, hierbij de link:

https://youtu.be/wtOrMOH66K4

Ik hoop dat jullie aan mijn oproep willen meedoen, ik zie jullie verhaaltjes, zie voorbeeld Rinus, graag tegemoet,

Met Hartelijke groeten René Esser

 

Terug